Kövess a Facebookon!

Toszkána és hétköznapok

Írások egy magyar család toszkánai életéről, mindennapjairól, saját képekkel illusztrálva. Nem realtime, a fáziskésés kb. három év, a papíron írt napló szerkesztett, kiegészített változata. e-mail:toszkanaeshetkoznapok@gmail.com

KEZDETEK

Címkék

Suli és ovi Gaiole in Chiantiban

2011.10.18. 00:02 - Toszkána és hétköznapok

Címkék: olasz Olaszország Toszkána Toscana Siena Castelnuovo Berardenga Monti in Chianti

 

 

Kedden délelőtt 11 körül Martina, a helyben lakó tanítónő szólt, hogy ama bizonyos Renato nevű irodavezető – akivel már Pestről felvettük a kapcsolatot – vár minket Castelnuovo Berardengában délelőtt. Gyorsan odaautókáztunk a húgommal, és a legkisebb gyermekkel, a nagyobbakat otthon hagytuk. Castelnuovoban elég sokat tekeregtünk a központban, mire kiderült, hogy az iroda, amit keresünk, a külvárosban van. Renato nem sokat laca-facázott velünk, ripsz-ropsz lemásolta a gyerekek dokumentumait, beosztotta őket az életkoruk szerinti osztályokba, felhívta az óvodát és az alsó tagozatot, hogy másnap reggel már számítsanak ránk, majd kedvesen, de értésünkre adta, hogy ő a maga részéről már szívesen menne haza ebédelni.

A legkisebb lányunkat tehát reggel már vittük is oviba, az eggyel nagyobbat pedig az alsó tagozatra.

Az oviban könyvecske lett a lányunk jele, és egy kedves óvónéni megölelgette. Cipőt nem kellett cserélni, amikor erre rákérdeztem, döbbenten néztek rám, hogy még csak az kéne! Tízórait viszont a szülőknek kellett csomagolni. Telefonszámokat cseréltünk, és megbeszéltük, hogy pontban délben eljövök érte, hogy ne legyen elsőre túl sok neki az idegen nyelvű új környezet. Azt megígértették velem, hogy most rögtön elmegyek a polgármesteri hivatalba, mert a menza pénzügyeivel ők foglalkoznak.

Az alsó tagozathoz az iskolaépület felső szintjére kellett menni, már várt minket Martina a szomszédunk, és bemutatott minket a leendő osztályfőnöknek. Kisiskolás lányunkat a kora alapján második osztályba helyezte Renato, az irodavezető, bár Pesten még csak elsős volt – az olasz gyerekek hamarabb kezdik az iskolát. (Ezt egyébként másnapra korrigálták, látván, hogy kemény lenne egyik napról a másikra olasz nyelven olyan szintű anyagokat olvasni, mint egy másodikos, a szorzótábláról és egyebekről nem is szólva.)

 A felső tagozat, azaz a „scuola media” aznap kirándulni ment, úgyhogy a nagyok csak egy nappal később kezdhettek suliba járni. Az alsó, majd a felső tagozat tanárijában újabb iratokat töltöttünk ki az adatainkról. A menza miatt itt is kértek bennünket, hogy menjünk gyorsan a polgármesteri hivatalba, úgyhogy indultunk is.

 Folytatás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://toszkanaeshetkoznapok.blog.hu/api/trackback/id/tr833382331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása