Kövess a Facebookon!

Toszkána és hétköznapok

Írások egy magyar család toszkánai életéről, mindennapjairól, saját képekkel illusztrálva. Nem realtime, a fáziskésés kb. három év, a papíron írt napló szerkesztett, kiegészített változata. e-mail:toszkanaeshetkoznapok@gmail.com

KEZDETEK

Címkék

Mezítláb ébredtél?!

2012.02.21. 11:21 - Toszkána és hétköznapok

Címkék: olasz olaszország szállás ételek étkezés külföldön élni kulturális különbségek Toszkána Toscana Siena

 Annalisa barátnőnkről még keveset meséltem, pedig ahogy az olasz tudásom erősödött, úgy nyíltunk ki egymás felé. Olasz – mi több, született sienai – létére meglehetősen őszintén lehetett vele beszélgetni, nem emelgetett falakat. Bármit meg lehetett tőle kérdezni, egyáltalán nem vette a kérdésinket tolakodásnak. Ráadásul ismerte a magyar sajátosságokat, hiszen jó ideje volt egy magyar férfi, Attila felesége. Egy régi épületből alakították át rengeteg munkával a házukat, hogy se szúlakta gerendák, se nyikorgó ajtó, se málladozó padló ne keserítse meg az életüket. Szerintem gyönyörű lett, és ők is boldogan éltek benne három fiukkal.

Amikor beszélgettünk Annalisával arról, hogy mennyire hiányzik, hogy feltehessek egyenes kérdéseket, amelyekre egyértelmű választ kapok, és hogy milyen nehezen értelmezem az indirekt utalásokat, jókat mosolygott. Elmesélte, hogy neki meg milyen fura volt, amikor megismerkedett Attilával, hogy ő milyen nyíltan fogalmaz, de aztán észrevette, hogy Magyarországon a legtöbb ember hasonlóan kommunikál, nem megbántásból, csak mert így szoktuk meg. 

Nekünk rögtön üditő volt, hogy az olasz ismerőseink mindig igyekeztek ránk mosolyogni, és nagyon vigyáztak, hogy nehogy kínos kérdéseket tegyenek fel, de aztán mellbevágó volt azzal szembesülni, hogy egyesek közülük bármire képesek, csak ne kelljen konfrontálódni, és furcsa volt, hogy én sem tehetek fel túl személyes kérdéseket, pedig érdekel az életük.

Talán az egyetlen terület, ahol az olaszok toleranciáját kevéssé tapasztaltam, az a gasztronómiával állt összefüggésben.
 - Ma mezítláb ébredtél?- nézett egyszer döbbenten a sajtos szendvicsemre Antonio nevű ismerősünk így jelezvén, hogy mennyire furcsa szemeiben, hogy nem egy brióssal, vagy valami más édességgel indítjuk a napot.
- Tudod, mi magyarok képesek vagyunk reggelire akár szalámis kenyeret is enni – válaszoltam akkor, de aztán szóba hoztam Annalisánál a merev időbeosztású olasz étkezési szokásokat is, hogy reggelire brióst „kell” enni, a gyakori ebédnek számító sonkás szendvics miatt egykor leáll az élet, illetve hogy a vacsora pontban nyolckor kezdődik. Mivel Annalisa így nőtt föl, neki meg az volt a furcsa, hogy a magyar rokonoknál az ebéd dél és három óra között, a vacsora pedig hat és kilenc között bármikor kezdődhet, és az összetétele kiszámíthatatlan, de a reggeli és az ebéd jóval nehezebb, mint az Olaszországban megszokott.

 Attilát, a férjet is kifaggattuk, hogy ennyi év után mennyire sikerült asszimilálódnia. Azt mondta, hogy teljesen otthon érzi magát, megtanult óvatosan és finoman fogalmazni, kiválóan boldogul, de nem szerette meg ezt a „mondok is valamit meg nem is” kommunikációt, csak igyekszik, hogy ő ne gázoljon bele mások lelkivilágába. Átszokott például arra, hogy amikor nem tetszik neki valami, akkor ne egyenesen közölje ezt, hanem úgy kezdje a mondatát ilyenkor: esetleg jobb lenne, ha...

Az Attila név olaszországi használatával kapcsolatos tapasztalatairól is kérdezgettük, mivel ezen a tájon ehhez a névhez nem pozitív élmények kötődnek. Azt mondta, hogy néha nem is hiszik el neki, hogy ez az igazi neve, illetve egy ügyvéddel a közelmúltban arról beszélgetett, hogy az illető akár sok pénzt is kifizetne, hogy felvehesse ezt a nevet, mert a tekintélye, úgy érzi, ettől nyomban megsokszorozódna.

 Folytatás

A bejegyzés trackback címe:

https://toszkanaeshetkoznapok.blog.hu/api/trackback/id/tr314129605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása