Kövess a Facebookon!

Toszkána és hétköznapok

Írások egy magyar család toszkánai életéről, mindennapjairól, saját képekkel illusztrálva. Nem realtime, a fáziskésés kb. három év, a papíron írt napló szerkesztett, kiegészített változata. e-mail:toszkanaeshetkoznapok@gmail.com

KEZDETEK

Címkék

A nyitott borospincék napja I. - Asciano

2012.01.01. 19:54 - Toszkána és hétköznapok

Címkék: olasz borkóstolás bárányok lábnyomok Toszkána Toscana Siena nyitott borospincék napja cantine aperte Asciano Crete Senesi Accona sivatagja búzamezők szelíd lankák motorkerékpár fesztivál

 

A nyitott borospincék napját (Cantine aperte) úgy hirdették, hogy ingyen borkóstolás, evés-ivás. Raddában szereztünk róla brosúrát előző este, bár már Vito felesége, Anna is említette korábban, hogy ilyenkor körbe lehet nézni a pincékben, lehet kérdezősködni és kóstolgatni, sőt van, ahol a borokhoz ennivalókat is kínálnak. Nem vagyunk nagy borivók, de ez jópofa rendezvénynek tűnt, pont itt is volt a férjem, és egybe lehetett kötni a táj bebarangolásával.

 

A dombok gerincén haladó útról a kilátás kicsit olyan, mintha a levegőből néznénk le a tájra

 A reggeli induláskor még nem voltak ugyan nyitva a pincék, így beiktattuk a családfő által megcélzott Ascianot és délre valamint nyugatra fekvő környékét, a híres Crete Senesi egy részét. A vízmosások és dombkupolák alkotta különös tájat a középkortól úgy tartják számon, mint Accona sivatagját. Ma sem nagyon termesztenek rajta mást, csak gabonát, amely május vége lévén éppen legszebb arcát mutatta, a búza zölden hullámzott, és bárányok is legelésztek.

Májusban

Aratás után

A korrektség kedvéért hozzá kell tennem, hogy egy hónap múlva a búza aratása után az apósomék jártak arra, és lehangolónak találták a sivár dombokat.
A dombokon cuppogós sár volt, és ugyanabban a cipőben mentünk utána várost nézni. Az autótól távolodva arra lettünk figyelmesek, hogy a lábnyomaink pontosan jelzik, amerre csak járunk.

 indavideo.hu/video/Asciano-i_labnyomaink

Esetemben ez olyan súlyos volt, hogy a kútnál, majd a családtagok derültségére az eredményt nem találva kielégítőnek később a szökőkútnál is megpróbáltam megszabadulni a borkóstolásra számítva választott könnyű topánkámra tapadó több centis sártól.

Asciano városa nem különösebben nyűgözött le, kivéve egy helyes kis szakadék környéke, amelyre a kilátás az egyik mellékutcából nyílik.

A kis utcácska egy kilátóba torkollik, amely alatt egy szurdokba rohanó patak vízesése is látható

A másik látványosságot egy motorkerékpár fesztivál jelentette a főutcán. Amikor megláttuk őket, még állt mindenki, így láthattuk a tulajdonosaik arcát, meglepetésünkre jónéhány nyugdíjas pár is volt.

  Folytatás

A bejegyzés trackback címe:

https://toszkanaeshetkoznapok.blog.hu/api/trackback/id/tr633511892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása