Kövess a Facebookon!

Toszkána és hétköznapok

Írások egy magyar család toszkánai életéről, mindennapjairól, saját képekkel illusztrálva. Nem realtime, a fáziskésés kb. három év, a papíron írt napló szerkesztett, kiegészített változata. e-mail:toszkanaeshetkoznapok@gmail.com

KEZDETEK

Címkék

Népzenei koncert Monteriggioniban

2012.02.03. 14:02 - Toszkána és hétköznapok

Címkék: olasz előadás olasz nyelv borgo városkapu Olaszország Toszkána Toscana Siena Monteriggioni középkori falak toszkán népzene Lisetta Luchini Bella ciao Bongiorno macellaro

Megtudtuk, hogy lesz egy népzenei koncert Monteriggioniban. Az előadónőt, Lisetta Luchinit még nem ismertük, csak a többiek reakcióiból következtettünk arra, hogy valami izgalmasnak nézünk elébe.

Monteriggioni_10.JPG

Monteriggioni mellett többször elmentünk már, hisz látszanak a távolban falai a Siena-Firenze gyorsforgalmi útról. A parkolóból egy levendulával szegélyezett sétány kacskaringózik fel a középkori falakig, melyeknek a tetején fejenként pár euróért körbe lehet sétálni.

Monteriggioni_8.JPG

Monteriggioni_9.JPG

A településnek ez a része gyakorlatilag egy borgó, a szomszédok mondták is, hogy ne aggódjak, alig nagyobb, mint a mi falunk, meg fogjuk találni benne a koncert helyét. Időben érkeztünk, a koncertnek még csak az előkészületei folytak, úgyhogy körbesétáltunk a főtéren, elmentünk a szemben lévő kapuig, és megcsodáltuk onnan is a kilátást. Épp továbbsétáltunk, amikor az egyik szűk járatból egy kőfal mögül elénk penderült Simone szomszédunk felesége, Catia.

Monteriggioni_6.JPG

 

Együtt mentünk onnan a terecskére, ahol a művésznő és kisérői már készülődtek. Catia magyarázta hogy a toszkán népzene tele van pajzán, kétértelmű utalásokkal. A dalok általában vidám hangulatúak, és jellemzően gitárral is kisértek. Azon az előadáson, amelyen mi részt vettünk, volt még egy ukulelés fiatal hölgy és egy harmónikás úr is.

Lisetta Luchini hosszabb ideje kutatja ennek a tájéknak a dalait, hogy gyönyörű, iskolázott alt hangján gitárjával és más zenészekkel kísérve előadja őket. Az első hangoknál kiderült, hogy nyilvánvalóan nagyon profi zenészek mindannyian, mégis teljesen oldott volt a hangulat, játékosság áradt az egészből. A dalok között Lisetta Luchini mesélt mindig valamit, hol a dalok szimbolizmusáról, vagy az egyik dalban szereplő hölgyről, aki csokoládéba fojtja a magányát, de szomorkodni nem hajlandó. Jöttek aztán olyan dalok is, amelyeket már ismertünk, mint a Bella, ciao vagy a Buongiorno macellaro.

Monteriggioni_5.JPG

Mindeközben kellemes idő volt, lágy szellő lengedezett, a nap készült lenyugodni. Amikor a vége felé még egyszer bemutatkoztak a zenésztársak, és valami különleges darabbal megmutathatták virtuozitásuknak egy újabb oldalát, meghökkenésünkre a harmonikás egy magyar dalt választott. Ismerőseink felkapták a fejüket, és ránk néztek, hogy mi ismerjük-e ezt, mire bólogattunk.

Monteriggioni_7.JPG

A koncert után sokat beszélgettünk Catiával a parkoló felé menet, és abban maradtunk, hogy ha átjönnek egyik este, akkor főzünk nekik egy igazi bográcsgulyást. Ők is győzködtek, hogy ha végre jó meleg napok jönnek, menjünk át hozzájuk fürdeni a medencében.

Monteriggioni_2.jpg

Folytatás

A bejegyzés trackback címe:

https://toszkanaeshetkoznapok.blog.hu/api/trackback/id/tr354054741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.