Kövess a Facebookon!

Toszkána és hétköznapok

Írások egy magyar család toszkánai életéről, mindennapjairól, saját képekkel illusztrálva. Nem realtime, a fáziskésés kb. három év, a papíron írt napló szerkesztett, kiegészített változata. e-mail:toszkanaeshetkoznapok@gmail.com

KEZDETEK

Címkék

Vagliagli és a levendulamezők útja

2012.01.26. 22:46 - Toszkána és hétköznapok

Címkék: olasz borkóstolás olasz nyelv szalmabála Olaszország Toszkána Toscana Siena Vagliagli nyitott borospincék napja cantine aperte Castelnuovo Berardenga

Végre megint tudott jönni a férjem,  és beszervezte az apósomékat is. A nagyszülők annyi ennivalót hoztak, hogy az hetekre fedezte a szükségleteinket.
Megmutattuk új felfedezéseinket: a folyót, és a szalmabálagurigákat a völgyben, amelyeken, mint a trambulinon, jókat lehetett ugrálni.

PICT3616.JPG
Délutánra nagyobb kirándulást tereztünk, ehhez a nyitott borospincék napján felfedezett, Vagliaglin átvezető utat készültünk használni, amely ugyan aszfaltozatlan, de gyönyörű helyeken vezet.
PICT3657.JPG


Vadhagyma csokor.jpg
Vagliagli neve szó szerint azt jelenti: „valle degli agli” , azaz a fokhagymák völgye. A vad fokhagyma a városka címerében is szerepel, ahol egy kéz látszik, amint szorongat egy csokorral belőle (a fönti képen, a vágódeszkán is egy csokor vadfokhagyma látható).
Kiszálltunk egy sétára, mert minket az ilyen picike gyöngyszemek különösen vonzanak.

PICT3658.JPG

 PICT3659.JPG

Benéztünk a kertekbe (az egyik falra felkúszva találtunk egy különösen szép golgotavirágot), beleszagoltunk a helyi beszélgetésekbe. Leültünk egy padra, élveztük a kilátást, és megpróbáltuk elképzelni, hogy milyen lehet itt élni. Tetszett nekünk a hely, és mivel a castelnuovo berardengai körzethez tartozik, még az iskolát is ismertük, ahová innen járnának a gyerekek, játszottunk a gondolattal, hogy mi lenne, ha jövőre visszajönnénk, és pár hónapra kipróbálnánk.
PICT3660.JPG
Mikor újra felkerekedtünk, a gerincen vezető útszakasz egyik oldalán a Chianti völgyet lehetett belátni, a másik oldalon pedig még Monteriggioni is látszott.

Következő felfedezésünk egy levendulamező volt, föl-le masíroztunk a sorok között élvezve az illatokat és a látványt, no meg a pillagók seregeit.

PICT3685.JPG
Ahogy közeledtünk Castellina felé, egy újabb különlegességre lettünk figyelmesek: egy cipruserdőre a szőlősorok szomszédságában.

 PICT3698.JPG

Míg elértünk Castellináig, többször megálltunk rácsodálkozni valami apró, de nekünk mégis kedves dologra.

PICT3626.JPG

Folytatás

A bejegyzés trackback címe:

https://toszkanaeshetkoznapok.blog.hu/api/trackback/id/tr963845308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GrétaBlanka 2012.02.24. 22:03:26

Gyönyörű helyen éltek, aminek igazán "lelke van". Mi is Olaszországban élünk, az északi részen és bár ez is nagyon szép (amit eddig láttam belőle), de mégsem az igazi. Remélem, hogy a közeljövőben eljutunk Toszkánába is.

GrétaBlanka 2012.02.24. 22:04:03

... és nagyon tetszik a blog :)

GrétaBlanka 2012.02.25. 09:44:49

Még nem volt időm végigolvasni az egészet, de úgy látom, Te a "jég hátán is megél" típusú emberek csoportjába tartozol:).
Azért is olvasom soraidat fokozott érdeklődéssel, mert van két kislányom. A nagyobbik most kezdte szeptemberben az iskolát nulla nyelvtudással, a kicsit (3 éves múlt) pedig oviba szeretném beíratni, de szeptember óta ez sajnos még nem sikerült, "városi bürokrácia". Mi "otthon" mindig is vidéken éltünk, kis falu, kis város... és most nehéz megszokni a "városi létet". De azért szívesen vagyunk itt... :)

dondi7 2018.11.26. 19:33:17

toscánában mikor virágzik a levendula - mert akkor szeretnék menni

Toszkána és hétköznapok · http://toszkanaeshetkoznapok.blog.hu/ 2018.12.12. 19:22:10

@dondi7: A bejegyzésben lévő képeket június vége felé készítettük, abban az évben akkor virágzott, de ez amúgy erősen időjárásfüggő.


süti beállítások módosítása