Kövess a Facebookon!

Toszkána és hétköznapok

Írások egy magyar család toszkánai életéről, mindennapjairól, saját képekkel illusztrálva. Nem realtime, a fáziskésés kb. három év, a papíron írt napló szerkesztett, kiegészített változata. e-mail:toszkanaeshetkoznapok@gmail.com

KEZDETEK

Címkék

Paprikás krumpli a kerti pavilonban

2011.10.16. 23:15 - Toszkána és hétköznapok

Címkék: olasz kalács mákos támfal jobbágy Olaszország Toszkána Toscana Siena Castelnuovo Berardenga Gaiole in Chianti Pianella

 

Szombaton sikerült megismerkednünk azzal a szomszéd hölggyel, Martinával, aki a helyi iskolában tanított. Ő akkor ért épp vissza a szabadságáról, és átböngészte gyorsan a bizonyítványainkat. Bíztatott minket, hogy még az iskolai szünet letelte előtt lépjünk akcióba a beiratkozás ügyében. Felvázolta, hogy háromféle lehetőség van. A legegyszerűbb, hogy mind a négy gyerekünket Gaiole in Chiantiba járatjuk, ha van ott hely, mert oda közlekedik sulibusz is, a faluból mindenki oda jár, és ő is ott tanít. De ha valamiért nem lenne hely, vagy modernebb körülményeket szeretnénk, akkor lehet járni Pianellába, ami az ellenkező irányban van, és autóval 10 perc, felső tagozat viszont ott nincs, így akkor a nagyokkal a 20-30 percre lévő Castelnuovo Berardengába kéne reggelenként elautókáznunk. A harmadik lehetőség, hogy mindenki Castelnuovoba járjon.

Elég egyértelmű volt, hogy akkor Gaiole lenne a legjobb megoldás.

Ugyanezt erősítette meg Lucy, az egyik szomszédunknak, egy angol hölgynek a fiunkkal pontosan egyidős lánya. Őt egy-két nappal azelőtt ismertük meg, és mindenkinek könnyű volt vele kommunikálni, mert angolul is meg olaszul is beszélt, így meg is hívtuk őt társasjátékozni a kerti pavilonunkba. Tőle elég sokat megtudtunk az iskoláról, olyasmi gyakorlati dolgokat is, hogy a sulibusz hogyan működik, és hogy nagyjából fejenként 10 euróba kerül havonta.

Jellegzetes, kövekből épült fal

 Internetezni ekkor még nem tudtam, hogy pontosan hogyan fogunk, de egyelőre olyan nagyon nem is foglalkoztatott, a férjem laptopján írtam offline pár sort néhány ismerősnek, úgy, hogy majd ha visszaér Pestre, elküldi őket. Sajnos pár napon belül indulniuk is kellett. Az efölött való szomorúságot úgy próbáltuk meg orvosolni, hogy meghívtuk paprikás krumpli vacsorára a húgom azóta már Sienában futólag általunk is megismert barátait. Krumplink és egyéb alapélelmiszerünk rengeteg volt, hoztak a fiúk is, szóval el voltunk látva egy időre. Ugyanígy rengeteg süti-alapanyagunk volt, úgyhogy sütöttem mákos kalácsot is.

Olajfák, szőlők, és a támfal

A kedves házaspár, Annalisa és Attila, a nagymamával, Lucia nénivel, és három fiukkal együtt érkezett. Miután megnézték a házat, körbesétáltunk a környéken, Annalisa, aki tősgyökeres sienai, elmagyarázta, hogy ezen a környéken, Chiantiban érdemes megnéznünk a köveket, amelyekből a házak és az olajfateraszokat támasztó támfalak épültek, merthogy pontosan ugyanolyan kövek, mint amilyenek a szőlősorok között vannak, és amelyeknek komoly szerepük van, hogy az ezekből a szőlőkből készülő híres Chianti bor is jellegzetessé válik. Szedtünk virágot, és amikor az én különlegesnek tűnő pár szálamat megmutattam, kiderült, hogy egy bizonyos fajta orchideát sikerült találnom: a lilás szirmok mindegyike jellegzetes emberke alakú volt.

Megtudtuk azt is, hogy az ilyen „borgo”-nak nevezett középkori jellegű települések, amilyenben mi is laktunk eredetileg arra szolgáltak, hogy a földesurak környező földeken dolgozó jobbágyai lakjanak benne.Éppen amikor visszaértünk a mi Collénak, azaz „domb”-nak nevezett borgónkba, szembejött velünk egy fiatal hölgy, Moira, akinek az érkezésére már számítottunk, hogy Maria szobájában lakjon néhány napig. Meginvitáltuk őt is vacsorázni a kőből épült kerti házikónkba, ahol a lemenő napban órákon át beszélgettünk mindannyian.

Colle, a mi borgónk

 

 

 

 Folytatás

A bejegyzés trackback címe:

https://toszkanaeshetkoznapok.blog.hu/api/trackback/id/tr813382319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása