Kövess a Facebookon!

Toszkána és hétköznapok

Írások egy magyar család toszkánai életéről, mindennapjairól, saját képekkel illusztrálva. Nem realtime, a fáziskésés kb. három év, a papíron írt napló szerkesztett, kiegészített változata. e-mail:toszkanaeshetkoznapok@gmail.com

KEZDETEK

Címkék

Séta Castellina in Chiantiban

2012.01.28. 19:40 - Toszkána és hétköznapok

Címkék: olasz harc köztársaság legenda kakas lovag határ torony alagút alaprajz kukorékolás Firenze Olaszország Elsa Toszkána Toscana Siena Chianti Classico Castellinaíin Chianti Chianti diplomáciai megoldás fekete kakas fehér kakas Crocefiorentina Via delle Volte kőfalra ragasztott fürdőszoba

Estefelé értünk Castellinába, amely a Sienai lejtők és a firenzei Chianti rész határán, egy hegygerincen fekszik, gyönyörű kilátással az Elsa folyó völgyére, és a másik oldalra is.

PICT3751.JPG

PICT3748.JPG

PICT3729.JPG

A legendák szerint a helyhez kötődik a manapság a Chianti Classico szimbólumaként ismert fekete kakas története. Eszerint amikor Firenze és Siena belefáradt a Chianti területén húzódó határaikért folyó folyamatos harcba,  úgy döntöttek, hogy diplomáciai megoldást keresnek a problémára.
Az érintett városok képviseletében két lovagnak reggel kakaskukorékoláskor indulva kellett haladnia az ellenfél városa felé. A pontos hely, ahol a két lovag találkozik, adja majd a két köztársaság chiantibeli határát.
A legenda szerint a firenzeiek egy fekete, szabad tartású kakas kukorékolását vették alapul, így az ő lovagjuk  hamarabb indulhatott, mint sienai riválisa, aki egy nyugisabb fehér kakas hangjára várt.
Ez azt jelentette, hogy a firenzei lovag sokkal több útra volt képes a találkozásig Siena felé, lehetővé téve a Firenzei Köztársaság számára a lehető legtöbb Chianti terület bekebelezését.
A "Crocefiorentina" nevet viselő pont, ahol a két lovag állítólag találkozott, Castellina közelében található.

PICT3699.JPG

A parkoló közelében találtuk egy helyes szökőkutat, majd az utcácskákat bejárva a Via delle Voltén, az alagútszerű boltíves folyosón sétálgattunk föl-alá.

PICT3703.JPG

 A városfalakon kívül vezető külső sétányon folytattuk a sétát, majd visszakanyarodtunk a falak közé.

PICT3723.JPG

PICT3720.JPG

Nézegettük a híres tornyot, a város alaprajzát a járdába illesztve, meg az olyan banalitásokat is, mint egy dizájnos kés és üvegnyitóboltot. A város büszke rá, hogy a Chianti Classico konzorciumot 1924-ben itt alapították, ehhez méltóan több bor szakbolt is van.

PICT3733.JPG

PICT3731.JPG

PICT3738.JPG

Újabb megoldásokat találtunk a kívülről a falakra ragasztott fürdőszobára. Olasz barátnőnk szerint ezek magyarázata, hogy amikor a házon belüli fürdőszoba általános igénnyé vált, akkor ragasztották ezeket a kétes szépségű fülkéket a falakra, mivel a házak belsejében nem volt már hely a bővítéshez, és így a csöveket is kívül tudták vezetni. Ahol mi laktunk, ott is így volt megoldva az egyik emeleti mosdó.

PICT3711.JPG

 Folytatás


 

A bejegyzés trackback címe:

https://toszkanaeshetkoznapok.blog.hu/api/trackback/id/tr113963998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása