Kövess a Facebookon!

Toszkána és hétköznapok

Írások egy magyar család toszkánai életéről, mindennapjairól, saját képekkel illusztrálva. Nem realtime, a fáziskésés kb. három év, a papíron írt napló szerkesztett, kiegészített változata. e-mail:toszkanaeshetkoznapok@gmail.com

KEZDETEK

Címkék

A sütipénz tanszerré lényegül át

2011.11.12. 22:04 - Toszkána és hétköznapok

Címkék: olasz salata hatos osztályozás szülői értekezlet iskolakezdés olasz tankönyvek r betű összekötése Toszkána Toscana Siena

 

Az iskolában kiválóan alakult minden, mindegyik gyerekünk hamar barátokra talált. Mivel ez sok kis faluból álló vidék évfolyamonként max. 1-2 osztállyal, a megérkezésünk óriási visszhangot váltott ki.

Az osztályozásnál hamar megértettük, hogy tízes a legjobb jegy, de a hatosnál rosszabb már borzalmasnak számít. Az írott betűkből néhányat máshogy kerekítenek, mint a gyerekeink a pesti iskolában megtanulták, a legnagyobb különbség az „r” betűnél van. A menzánál már említettem, hogy a három hosszú (8.30-16.30) és két rövid (8.30-13.30) tanítási nap van minden héten, sok iskolában  szombaton is van tanítás, nekik kevesebb a hosszú napjuk. Házi feladatot csak a rövid napokon, illetve hétvégére adnak.

Az "r" betű

 

A tankönyvek vidámak, alsóban nem kell értük fizetni. A felsőben igen, és az áruk nem az átlag magyar pénztárcához szabott, viszont több évre szólnak. Például az irodalomkönyv hétszáz oldalas, a papírok anyaga igényes, az oldalak kialakítása az internetes honlapok küllemét juttatja az ember eszébe, József Attila és Molnár Ferenc műveiről is olvasni benne, 26 euró az ára; a földrajz 360 oldalas és 19 euró. Így aztán könnyen összejön az a 300 euró körüli összeg, amit a barátaink kiadtak a felső tagozat kezdetekor tankönyvekre. Nekünk akkor nem kellett ezeket megvenni, mert gyakran fénymásoltak az aktuális anyagból számunkra, illetve az iskola is tudott egyet-egyet adni a saját példányaiból.

Földrajzkönyv

 

Furcsa volt az elején, hogy hozzánk képest korán, 5  és 6 éves kor között mennek az olasz gyerekek iskolába - ők pedig minket kérdezgettek, hogy mi miért vártunk a sulikezdéssel ilyen sokáig. Az alsó tagozat ötödikig tart, és „elementare”-nak hívják, a felső tagozat, a „scuola media” három évfolyamot jelent, a számozás ötödik után újrakezdődik. Tehát egy magyar hetedikes a másodikos scuola mediásnak felel meg. Elvileg. Merthogy az olasz gyerekek jóval előbb kezdik az iskolát, mint a magyarok, és az olasz törvények szerint a külföldről jött gyereket abba az osztályba kell tenni, amelybe az életkora alapján beleillik.

Történelemkönyv

 

Élmény volt  az első szülői értekezlet az oviban, pedig félénken ültem be először a többiek közé, de már mindenki hallott rólunk, és örömmel láttak. Sokkal lazább, interaktívabb volt az egész, mint azt Pesten megszoktuk: egyszerre beszélt szinte mindenki, és olyan érzés volt mintha mindenhonnan szóvihar süvítene körülöttem, én meg ülök benne egy kisszéken. Nem mintha félelmetes lett volna, csak a fáradtság miatt időnként kikapcsolt az agyam. Május eleje volt, meg kellett beszélni, hogy az évzáró végén a büfé hogyan legyen megrendezve. Készítettek ott helyben egy táblázatot, amelybe be lehetett írni, ki mit tud hozni: édeset, sósat, vagy üdítőt, nehogy a végén mindenki egyformát hozzon. Nem mindent értettem rögtön, az például nem volt előttem világos, hogyan fogok az olasz gyerekek ízlése szerinti salátát összehozni, amikor abban a szüleik egyértelműbben jobbak, és olyan nagyon alapanyagom sincs. Otthon azután megnyugodtam, hogy a "salata" szóval egyszerűen a sós dolgokat definiálják.

 Folytatás

A bejegyzés trackback címe:

https://toszkanaeshetkoznapok.blog.hu/api/trackback/id/tr573382496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása