Kövess a Facebookon!

Toszkána és hétköznapok

Írások egy magyar család toszkánai életéről, mindennapjairól, saját képekkel illusztrálva. Nem realtime, a fáziskésés kb. három év, a papíron írt napló szerkesztett, kiegészített változata. e-mail:toszkanaeshetkoznapok@gmail.com

KEZDETEK

Címkék

Meleto vára és San Giusto

2012.02.07. 17:47 - Toszkána és hétköznapok

Címkék: olasz levendula kolostor Firenze Olaszország Siena Chianti Classico Ricasoli Chianti San Giusto Castello di Meleto Meleto vára

Meleto váráról korábban akkor hallottunk, amikor az óvoda szervezett a kertjébe egy kirándulást és pikniket a gyerekeknek.
Meleto_4.JPG

A történelme nem annyira kalandos, mint Tornanóé, 1200 körül már a Ricasoli-Firidolfi család egyik ágáé volt, csak egy rövid időre foglalta el Siena 1478-ban. Utána erősítették meg bástyákkal, így az 1529-30-as ostromnak már ellenállt.
Meleto_1.JPG

1700-ban a tulajdonos Giovanfrancesco Ricasoli tanult építészként komoly változtatásokat vitt végbe, és onnantól már kevésbe a háborúra, mint inkább a pihenésre specializálták az épületet.Meleto_3.JPG

Meletonak gyönyörű belső kertje van.
Meleto_2.JPG

 

Ezek után San Giusto falucskájába Brolión át jutottunk, mert kedves hobbink, hogy olyan utakat szeretünk bebarangolni, amelyek nem a standard útvonalak közé tartoznak.
San Giusto_5.JPG
San Giusto a Chianti Classico legdélibb részén van, a teljes neve:
San Giusto a Rentennano alle Monache, ebből a Rentennano tag etruszk eredetű, a Monache szó pedig az ősi cisztercita kolostorra utal.
San Giusto_4.JPG

A település bejáratánál egy ma már bezárt étterem van, de a teraszáról, amely szabadon áll, szép kilátás nyílik a környező földekre. A házak közé fölsétálva be lehet kukucskálni az egykori kolostor udvarába, az épület ma már magántulajdonban van.
San Giusto_1.JPG
A település az utolsó járdakőig szépen fel van újítva, a dombjának tetején pedig van egy lépcsősor, amelyet sűrű levendulaültetvény szegélyez, nekem ez ragadta meg legjobban a figyelmemet, mert a levendulaillatban nézelődve be lehetett látni a környéket.
San Giusto_2.JPG

 

Folytatás

A bejegyzés trackback címe:

https://toszkanaeshetkoznapok.blog.hu/api/trackback/id/tr374069066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marionette 2012.02.07. 20:00:11

"mert kedves hobbink, hogy olyan utakat szeretünk bebarangolni...":-) Én is szívesen űzném ezt a hobbyt!:-) Persze megérdemlitek, hiszen nagy bátorsággal vágtatok neki ennek a nagy kalandnak! De azért muszáj egy kicsit irigykednem!:-) Nagyon szép ez a kis település! Meg az összes többi!


süti beállítások módosítása